totaal-mast

Op deze foto zijn twee weerstations te zien. Een Davis en een Campbell Scientific. De Davis gebruik ik nu alleen voor controle en eventuele backup. Voor huidige metingen gebruik ik het professionele Campbell weerstation.

inhoud-constructiemast

Bovenin de mast op 11 meter hoogte zit links een Campbell Windsonic windmeter. In het midden de Davis windmeter en rechts een Kipp & Zonen UV-sensor.

inhoud-kast

 

Alle elektronica is in een installatiekast gemonteerd. In deze kast zitten rails gemonteerd waarop alle elektronica bevestigd kan worden. Het Campbell weerstation is niet draadloos zoals de Davis dit om een hoge betrouwbaarheid na te streven.

1. luchtdruksensor Campbell cs100, 2. datalogger Campbell cr1000, 3. voeding voor Davis regenmeter, 4. Oregon thgr810 temperatuursensor om op afstand de temperatuur te controleren, 5. Netadapter voor Davis wireless temp. sensor 6. Netadapter voor Campbell 52202 regenmeter, geschakeld d.m.v. een Plugwise unit, 7. Plugwise schakelunit voor verwarming Davis regenmeter, 8. 5V railvoeding voor de Campbell 43502 actieve radiation shield, 9. 12V railvoeding voor datalogger en UV-sensor

 

campbell-cr1000

Links de Campbell Scientific CR1000 datalogger. Ik heb voor dit merk gekozen omdat het de meest gebruikte datalogger ter wereld is. Daardoor is er veel software voor beschikbaar en er bestaat zelfs een eigen forum.

De datalogger is het centrale deel van het weerstation. Er kunnen diverse sensoren op worden aangesloten met verschillende signalen. Dit maakt het apparaat zo veelzijdig. Alles wordt bedraad aangesloten om een hoge betrouwbaarheid te garanderen. Standaard heeft de logger een seriële aansluiting, daarom gebruik ik een extra module (NL120) om de logger via een ethernetkabel in het netwerk op te nemen.

 

regenmeter1

De Campbell 52202 regenmeter is niet door Campbell zelf gefabriceerd. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van verschillende toeleveranciers, in dit geval de firma Young.

Deze regenmeter heeft een nauwkeurigheid van 0.1 mm en heeft een ingebouwde verwarming voor de winterperiode. Alles wordt via een 4 aderige kabel verbonden met de datalogger en de voeding van de verwarming.

regenmeter2

Dit opvangrooster moet alle rommel tegenhouden zodat de regenmeter niet verstopt raakt.

grondsensor

De sensoren voor metingen op 10 cm hoogte zitten in een zelfbouwbehuizing. Links de sensor voor het Campbell weerstation, rechts die voor de Davis VP2+.

 

campbell107-2

De sensor die in de behuizing gemonteerd zit is een Campbell 107 waterdichte temperatuursensor. De sensor heeft een bereik van -35°C tot +50°C en meet met een nauwkeurigheid van 0.01°C.

De behuizing moet er voor zorgen dat de zon geen invloed heeft op de metingen. Verder zorgen de bordjes voor een constante luchtstroom langs de sensor.

 

campbell-cs100

De Campbell CS100 is een Setra druksensor met een bereik van 600 - 1100mb. De nauwkeurigheid bedraagt 0.5mb. De sensor wordt aangesloten aan een 12V spanning, maar om energie te besparen wordt door een ingebouwde schakeling alleen maar spanning gebruikt als er gemeten wordt.

temperatuurmeter1

In de Campbell 43502 radiation shield zit een speciale opening voor onderstaande temperatuursensor. In het bovenste gedeelte zit de ventilator die zorgt voor een constante 24 uurs luchtstroom langs de sensor.

 

temperatuurmeter2

Deze Campbell 41342 temperatuursensor is speciaal ontworpen om geplaatst te worden in de radiation shield. De sensor is uiterst nauwkeurig en wordt geleverd met een callibratierapport. De nauwkeurigheid is ± 0.1°C.

temperatuurmeter3

De opengeklapte radiation shield met daarin de temperatuursensor. Rechts de ingebouwde 24 uurs ventilator met aansluiting.

 

windsonic

De Campbell Windsonic is een alternatief voor de conventionele cup, vaan en propeller windopnemers. De Windsonic is gebaseerd op de zeer succesvolle en bewezen ultrasone technologie van Gill, markleider op het gebied van ultrasone meting. Deze windmeter meet zowel de snelheid als richting zonder bewegende delen waardoor geen onderhoud nodig is. Verder heeft de windmeter een zelfcalibratie functie waardoor de resultaten zeer nauwkeurig zijn.

uv-sensor

Voor het meten van de uv-straling wordt de Kipp & Zonen UVS-E-T gebruikt. Deze sensor meet alleen dat spectrum van de straling wat schadelijk is voor de huid. De interne filters, detectoren en versterkers worden constant op een temperatuur van 25°C gehouden voor een optimale meting. Alles is op 11 m hoogte gemonteerd zodat de zon altijd op de sensor schijnt.

 

vochtigheid1

In deze Campbell MET20 weerhut zit de CS215 sensor waarmee ik de vochtigheid ga meten. Door de speciale constructie is er een optimale koeling waardoor een ventilator niet nodig is.

vochtigheid2

Dit is de CS215 sensor die in de weerhut gemonteerd zit.

 

hellman

Aan de achterkant van de paal zit een speciale beugel waaraan de Hellman regenmeter gemonteerd kan worden. Deze meet de neerslag met een nauwkeurigheid van 0.1 mm en wordt gebruik bij veel weerstations om de apparatuur te ijken.

loggernet

Met de loggernet software is het mogelijk de datalogger te configureren en programmeren. Ook kan men hiermee de data verwerken en grafisch presenteren.

 

weather-display

Ik gebruik Weather Display om de datafiles van loggernet in te lezen en door te sturen naar de website.